Kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu, ponieważ to właśnie w niej mamy wszystko, czego potrzebujemy, aby móc się odpowiednio i w optymalnych warunkach odżywiać. Kiedy przeprowadzamy się lub dokonujemy zmian czy reform w naszej kuchni jest element, na który musimy zwrócić szczególną uwagę — płyta grzewcza, którą zamierzamy zamontować.
Obecnie na rynku jest wiele płyt grzewczych, za pomocą których możemy podgrzewać nasze potrawy w patelniach, garnkach. Do najbardziej wyróżniających się lub powszechnych należą: płyta gazowa, płyta witroceramiczna, płyta modułowa czy płyta indukcyjna. Ta ostatnia, płyta indukcyjna, to ta, o której będziemy mówić w tym artykule, aby sprawdzić, czy jest to najlepsza opcja do gotowania w domu.
Jak działają płyty indukcyjne?
Płyta indukcyjna różni się od innych płyt systemem, przez który przekazuje ciepło do pojemników, w których gotujemy. Działa za pomocą oporników elektrycznych, które znajdują się pod szkłem-ceramiką, oporniki te nagrzewają szkło, a to przekazuje swoje ciepło odbiorcy, którego stawiamy na wierzchu.
W szczególności płyta indukcyjna wykorzystuje zmienne pole magnetyczne, które magnesuje materiał ferromagnetyczny w naczyniu w jednym kierunku i w drugim.
Powoduje to drżenie materiału, a pochłonięta przez niego energia uwalniana jest w postaci ciepła i ogrzewa naczynie. W związku z tym systemem nie wszystkie rodzaje naczyń mogą być używane na płytach indukcyjnych, ponieważ muszą być wykonane z materiału ferromagnetycznego, przynajmniej w podstawie. Z tego powodu patelnie aluminiowe, terakotowe, ceramiczne, szklane lub miedziane nie mogą być używane z tym typem kuchenki.
Zalety indukcyjnych płyt szklano-ceramicznych
Oszczędność czasu
Płyta indukcyjna, w przeciwieństwie do płyty szklano-ceramicznej, nagrzewa się znacznie szybciej. Dzieje się tak dlatego, że system indukcyjny ogrzewa bezpośrednio dno patelni, zamiast podgrzewać jej powierzchnię. Ponieważ ciepło szybciej dociera do patelni, krócej trwa również podgrzewanie potraw. Jeśli byłeś użytkownikiem płyty szklano-ceramicznej i zdecydowałeś się przejść na płytę indukcyjną, szybkość gotowania będzie pierwszą rzeczą, którą zauważysz.
Bezpieczeństwo
Jedną z największych zalet płyty indukcyjnej jest bezpieczeństwo, jakie zapewnia pod względem możliwości przypalenia. Wynika to z faktu, że ponieważ podgrzewana jest tylko patelnia, płyta grzewcza pozostaje prawie cały czas chłodna. Ponadto, choć płyta grzewcza nagrzewa się nieco ze względu na kontakt z pojemnikami, to gdy tylko je oddzielisz, płyta potrzebuje tylko kilku sekund, aby obniżyć temperaturę. Jest to bardzo ważny element, o którym należy pamiętać, jeśli mieszka się w domu z dziećmi, ponieważ zapewni to spokój i bezpieczeństwo.
Programowalność
Podobnie jak płyta vitroceramiczna, płyta indukcyjna jest programowalna, czyli posiada timer automatycznego wyłączenia, który pozwala zaprogramować płytę tak, aby wyłączyła się po upływie wybranego przez nas czasu.
Wydajność
Płyta indukcyjna jest jedną z najbardziej wydajnych płyt na rynku. Choć może się wydawać, że płyty indukcyjne zużywają więcej energii, bo szybciej się nagrzewają, to jednak jest odwrotnie. Płyty indukcyjne przekazują ciepło za pomocą elektromagnetyzmu, więc straty ciepła są bardzo małe, ponieważ podgrzewają patelnię bezpośrednio. Pomaga to również w szybszym nagrzewaniu się potraw, dzięki czemu skraca się czas gotowania, co oznacza, że marnuje się mniej energii.
Estetyka i funkcjonalność
Chociaż wystrój zawsze będzie kierował się gustami każdej osoby, prawdą jest, że płyty indukcyjne mają zazwyczaj dyskretny, nowoczesny i elegancki design. Są one zwykle gładkie i błyszczące i są łatwe do czyszczenia, tylko należy uważać, aby nie używać drucianej myjki lub produktów, które mogłyby porysować powierzchnię.
Wady płyt ceramicznych ze szkła indukcyjnego
Specjalne przybory
Ponieważ działają one na zasadzie elektromagnetyzmu, aby móc gotować na płycie indukcyjnej potrzebne są specjalne pojemniki przeznaczone do tego typu kuchenki, czyli jeśli nie posiadamy jeszcze patelni, garnków i naczyń, które nadają się do tego typu płyty, będziemy musieli je kupić. Główną wadą tego rozwiązania jest to, że tego typu przybory są zazwyczaj droższe i jeśli jeszcze ich nie masz, może to oznaczać znaczny dodatkowy koszt.
Wyższa cena
W przeciwieństwie do innych płyt kuchennych płyty indukcyjne mają zazwyczaj wyższą cenę na rynku. Choć wiele zależy od modelu, można zauważyć, że jest on prawie dwukrotnie droższy w porównaniu do szklano-ceramicznego czy gazowego, choć ten dodatkowy koszt szybko się amortyzuje dzięki oszczędności energii, jaką dają płyty indukcyjne podczas gotowania.
Przystosowanie się do nowego sposobu gotowania
Jeśli jesteś przyzwyczajony do gotowania na innym rodzaju płyty grzewczej, takiej jak gazowa lub indukcyjna, dostosowanie się do indukcji może zająć trochę czasu. Chociaż może się wydawać, że jest taka sama jak płyta ceramiczna, w rzeczywistości nie gotuje w ten sam sposób. Jak już zostało wspomniane wcześniej, płyta indukcyjna szybciej się nagrzewa, ale też szybciej stygnie, dlatego trzeba bardzo dobrze kontrolować moc i różne poziomy temperatury oferowane przez płytę, aby dobrze gotować i zapobiegać przypalaniu lub pozostawaniu surowych potraw.
Podsumowanie
Kiedy już wiesz, z czego składa się płyta indukcyjna i jakie są jej zalety i wady, wystarczy, że porównasz ją z innymi płytami i zobaczysz, czy wolisz wymienić tę, którą już masz, czy bezpośrednio zainstalować płytę indukcyjną w swojej kuchni, aby przygotować pyszne przepisy.